top of page
Zoeken
  • Nancy Muylaert

Loslaten, Vertrouwen, Leven

Angst en vertrouwen, twee tegengestelden. Kunnen we in het ene aspect van ons leven meer vertrouwen hebben dan in het andere? Op het eerste zicht lijkt het van wel ; we kunnen, bijvoorbeeld, met vertrouwen in onze relatie staan en op werkvlak te maken krijgen met angst en onzekerheid. Het geeft ons vertrouwen als we in onze relatie het gevoel hebben dat alles goed loopt, maar wat als er vroeg of laat een barstje komt? Op werkvlak kunnen we te maken hebben met onbekende factoren, waardoor we onzeker en angstig zijn.

Verwarren we vertrouwen niet vaak met controle? Als we alles op een rijtje hebben, en een goed overzicht over de zaak, dus met andere woorden ; als we hebben het onder controle hebben, dan geeft ons dat een zeker gevoel van vertrouwen. Maar dit is een heel wankel vertrouwen, het drijft namelijk op het drijfzand van de controle. We weten pas hoe groot ons vertrouwen is als ‘ons rijtje’ door mekaar geschud wordt. Dit inzicht vraagt om bewustwording.

Ons leven is een samenhang van onbewuste bubbels (om in de actualiteit te blijven) waarover we controle denken te hebben, over de ene bubbel al meer dan over de andere. Er is de bubbel werk, gezin, familie, hobbyclub, gezondheid,… maar onder al deze bubbels zit slechts één wezen : JIJ. Jij bent de gemeenschappelijke deler van al deze bubbels en het fundament van vertrouwen start in jouw diepste kern. Het is dat diepe vertrouwen dat kan doorstromen in al jouw bubbels.

Er is eigenlijk geen tussenweg, ofwel heb je vertrouwen in het leven ofwel niet. Met vertrouwen in het leven staan, betekent de controle loslaten want controle is angst. Voor de meesten onder ons, mezelf inclusief, een immense opdracht. Voor wie het kan, brengt dit een enorm gevoel van vrijheid en vrede. Het is een diep innerlijk weten dat alles goed is zoals het is. Het is een diep innerlijk vertrouwen dat er een samenhang is tussen alles wat is. Een samenhang die we als mens niet kunnen overschouwen maar wel voelen. Er is geen goed of fout in dit vertrouwen, het is wat het is.

Loslaten, hoe doen we dat? Het heeft niets te maken met onverschilligheid. Het is een liefdevol loslaten omdat we weten dat niets of niemand op deze wereld ons toebehoort. Het is niet opgeven maar accepteren dat niet alles is zoals jij het wilt. Het is bewust kiezen waar we onze tijd naartoe laten gaan en onze keuze met toewijding vervullen. Bewust kiezen betekent beslissen vanuit liefde voor jezelf en anderen. Dit is een proces, een leven lang.

Vasthouden betekent controle houden over, uit angst dat er met iets of iemand iets fout loopt. Die angst blokkeert de flow van het leven van alles en iedereen. Die angst doet oordelen, verdeelt ons en verduistert de samenhang.

Hoe gaan we om met angst? Mijn ervaring leert me dat ik me beter richt op het vergroten van mijn vertrouwen dan op het wegwerken van de angst. Strijden tegen angst heeft geen zin, het is er, het is maar hoeveel macht we eraan geven. Zoals we weten groeit datgene waar we onze focus op leggen. Voel ik angst dan lukt het me steeds beter om te schakelen naar vertrouwen. Het gebeurt stap voor stap en het eerste wat nodig is, is de bereidheid om het anders te willen zien en te doen. Wat hebben we te verliezen? De angst houdt ons klein. Enkel via vertrouwen kunnen we evolueren, kunnen we groeien.

8 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Doen en zijn

Doen en zijn, wat komt eerst? Onze samenleving is alvast gericht op doen. Als we tegen onze kinderen zeggen dat ze moeten flink zijn, bedoelen we eigenlijk dat ze flink moeten doen. Dit doen is flink

Angst of vertrouwen, wat kiezen we?

Hoe omgaan met wat er gaande is in de wereld? Hoe omgaan met opgelegde beperkingen, verschillende meningen, … het houdt me bezig, ik zoek naar antwoorden in mezelf, wil mijn overdenkingen en twijfels

留言


bottom of page