top of page
Zoeken
  • Nancy Muylaert

Let the change begin, be the change

Wil jij ook deel uitmaken van een nieuwe wereld ? Deel het met de wereld!

Er heerst momenteel heel veel angst. We zijn angstig omdat we geen vertrouwen hebben in de toekomst en omdat onze vrijheid beperkt is. Momenteel hebben we weinig fysieke vrijheid, maar hoeveel mentale vrijheid hebben we onder ‘normale’ omstandigheden?

We moeten naar school, naar het werk. We moeten allerlei dingen doen. We moeten geld verdienen om kleine en grote zaken te kopen waarvan we veronderstellen deze nodig te hebben. We moeten reizen. Dit alles om ons ‘normaal’ te voelen. Maar maakt het ons ook echt gelukkiger? Misschien wel voor een tijdje, waarna we opnieuw uitkijken naar iets anders.

Wordt het niet stilaan tijd om even te kijken naar wat werkelijk van belang is? Ik ben ervan overtuigd dat alle bovenvermelde dingen niet het belangrijkste zijn. Integendeel! Zij kunnen ons namelijk dwingen om hard te werken en daarbij te vergeten dat we leven. Het is maar hoe je het bekijkt. Ik geloof dat we slaaf zijn van onze eigen luxe en van een systeem. (dat ons anderzijds ook veel voordelen bracht) Maar wat we echter het meest nodig hebben is een goede gezondheid, liefde en innerlijke rust.

Hoe kunnen we dat bereiken?

Vooreerst is het belangrijk om bewuster om te gaan met onze keuzes : heb ik dit echt nodig? We kunnen bijvoorbeeld ook leren om spullen te delen en om bewuster met elkaar te praten: helpt het mezelf én de andere als ik dit uitspreek? We kunnen leren bewuster na te denken : help ik mezelf én de wereld verder met deze gedachten? Bewustwording is dus essentieel.

Ten tweede is het belangrijk te leren om voor onszelf te zorgen. Zelfzorg, op een niet egoïstische manier, is de eerste stap naar het graag zien van anderen. We kunnen voor onszelf zorgen door dagelijks even te ontspannen, een moment van zelfreflectie in te lassen en door gezonde voeding tot ons te nemen, al dan niet zelf geteeld. Ook regelmatig de natuur intrekken is onontbeerlijk.

Dit vraagt om een verandering van onze gedachten, van onze prioriteiten.

Het kan een interessant idee zijn om iedereen te voorzien van een basisinkomen, zodat mensen zelf hun prioriteiten kunnen bepalen. Willen ze bijvoorbeeld zelf hun kinderen opvoeden, er zijn voor hun ouders of doen wat hun hart verlangt zonder enig financieel voordeel. Ik ben ervan overtuigd dat dit alles ons gezonder en gelukkiger zal maken. Bewuster leven brengt ons dichter bij wie we werkelijk zijn : mooie wezens die veel liefde in zich hebben. We hebben de keuze. Is dit de start van een nieuwe wereld?

Het start allemaal bij onszelf, bij het bepalen van onze prioriteiten en bij onze echte verlangens. Het begint bij de durf om te veranderen. Samen staan we sterker.


4 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Doen en zijn

Doen en zijn, wat komt eerst? Onze samenleving is alvast gericht op doen. Als we tegen onze kinderen zeggen dat ze moeten flink zijn, bedoelen we eigenlijk dat ze flink moeten doen. Dit doen is flink

Angst of vertrouwen, wat kiezen we?

Hoe omgaan met wat er gaande is in de wereld? Hoe omgaan met opgelegde beperkingen, verschillende meningen, … het houdt me bezig, ik zoek naar antwoorden in mezelf, wil mijn overdenkingen en twijfels

Loslaten, Vertrouwen, Leven

Angst en vertrouwen, twee tegengestelden. Kunnen we in het ene aspect van ons leven meer vertrouwen hebben dan in het andere? Op het eerste zicht lijkt het van wel ; we kunnen, bijvoorbeeld, met vertr

Comments


bottom of page