top of page
Zoeken
  • Nancy Muylaert

Laat ons onze eigen kracht ontdekken

We worden gebombardeerd met berichten en deze die bij ons wereldbeeld aansluiten lezen we graag. Tegenstrijdige berichten kunnen ons kwaad, angstig of verdrietig maken. Zo ook de berichten rond covid-19. Sommigen onder ons geloven zo hard in de wetenschap dat ze wetenschappers onbewust veel macht geven. Wie macht krijgt echter, verliest vaak de totaliteit uit het oog en wil nog meer macht. Anderen voelen aan dat de wetenschap maar één zienswijze is, één deeltje van een veel groter geheel. Als we het geheel uit het oog verliezen, wat we tot nu toe doen, steven we af op een steeds grotere onbalans op aarde wat leidt tot meer rampen en catastrofes.

Ik behoor tot de tweede groep en ga eerder geloof hechten aan mensen die iets te vertellen hebben zonder dat ze er persoonlijke winst uithalen. Integendeel, vaak zetten ze hun carrière of zelfs hun leven op het spel.

Sommige wetenschappers hebben zeker het beste voor met de mens en de wereld. Ik denk echter dat deze wetenschappers geen mediafiguren worden of veel geld op hun bankrekening hebben.

Sommige mensen klampen zich vast aan de wetenschap uit angst, net zoals dat ooit het geval was met christenen. Toen was er het geloof in een alleswetende God die ontzag en angst inboezemde. Nu is er het geloof in de alles oplossende wetenschap die ontzag en angst inboezemt.

Wederom worden we weggehouden van de kracht in onszelf, van de wijsheid in onszelf. Als we geloven in iets vanuit angst komt het niet goed. Angst blokkeert ons. Angst maakt ons slaafs. Angst ondermijnt onze kracht en onze gezondheid.

Het geloof in God kan waardevol zijn als je er als mens geen macht aan geeft ten voordele van jezelf, zoals de kerk deed, maar er de waarde en de kracht van voelt. Zo kan de wetenschap ook waardevol zijn als ze een deel is van en voor het geheel en niet de macht krijgt over het geheel.

Macht hebben over…Het is sinds mensenheugenis aanwezig. Maar steeds meer mensen doorzien dit mechanisme. Waar je vroeger de macht nog kon linken aan een persoon of groep, kan je dat nu niet meer. We worden gedirigeerd en we weten niet eens tot wie we onze stem kunnen richten. Politiekers zijn ook maar ‘puppets on a string’.

En toch is het nodig onze stem te laten horen zonder de anders denkenden te veroordelen. Elkeen heeft zijn argumenten klaar maar dat is een straatje zonder einde. Wederom komt het erop aan in dialoog de vrijheid te bekomen om te kunnen doen wat jouw hart je ingeeft.

Vrijheid genereert creativiteit, kracht en gezondheid, vrijheid maakt vrij, vrijheid laat je leven!

3 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Doen en zijn

Doen en zijn, wat komt eerst? Onze samenleving is alvast gericht op doen. Als we tegen onze kinderen zeggen dat ze moeten flink zijn, bedoelen we eigenlijk dat ze flink moeten doen. Dit doen is flink

Angst of vertrouwen, wat kiezen we?

Hoe omgaan met wat er gaande is in de wereld? Hoe omgaan met opgelegde beperkingen, verschillende meningen, … het houdt me bezig, ik zoek naar antwoorden in mezelf, wil mijn overdenkingen en twijfels

Loslaten, Vertrouwen, Leven

Angst en vertrouwen, twee tegengestelden. Kunnen we in het ene aspect van ons leven meer vertrouwen hebben dan in het andere? Op het eerste zicht lijkt het van wel ; we kunnen, bijvoorbeeld, met vertr

Comentários


bottom of page