top of page
Zoeken
  • Nancy Muylaert

Laat ons bewust zijn van onze verantwoordelijkheid


We zijn verbonden met elkaar en wat we doen, denken en zeggen heeft invloed op het geheel. Het is dus uiterst belangrijk dat we ons daar bewust van worden.

Het is zo gemakkelijk om anderen met de vinger te wijzen en een schuldige te vinden. Maar “wie vrij is van vergissingen (om het zachter uit te drukken), gooit de eerste steen”. Iedereen koopt al eens iets wat hij eigenlijk niet nodig heeft, of laat zich bij keuzes beïnvloeden door geld. Bijna iedereen laat zich bang maken door verzekeringsmaatschappijen, de medische wereld, de wetenschap,…en heeft soms heel negatieve gedachten. Dat is menselijk.

En toch zijn we zoveel meer. We hoeven geen speelbal te zijn van een systeem, een illusie.

Er is een intelligentie in ons die onze denkpatronen kan overstijgen en ons de mogelijkheid geeft onszelf te observeren. En ja, we kunnen onze gedachten, onze woorden en ons handelen ombuigen naar liefde en schoonheid. Het vergt misschien een leven lang oefenen maar het gaat steeds beter.

En we staan er niet alleen voor, we zitten allemaal in hetzelfde schuitje. We kunnen de mensheid zien als een team. In een teamsport heeft iedereen zijn taak en werkt iedereen voor het grotere geheel. Valt iemand uit de boot, dan helpen we hem best weer aan boord, want als we ieder die een vergissing begaat in het water laten liggen, zitten we op den duur alleen. Met ander woorden : ga je de solotoer op, dan komt het niet goed, dan eindig je in het water of alleen.

En we gaan te vaak de solotoer op zonder dat we het zelf beseffen. Egoïsme loert stilletjes om de hoek. Hier bewust van worden, vraagt enorm veel eerlijkheid van onszelf.

In een nieuwe, eerlijke wereld zien we ons aandeel in het geheel, zien we onze verantwoordelijkheid en leren we eerlijk kijken naar onszelf.

5 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Doen en zijn

Doen en zijn, wat komt eerst? Onze samenleving is alvast gericht op doen. Als we tegen onze kinderen zeggen dat ze moeten flink zijn, bedoelen we eigenlijk dat ze flink moeten doen. Dit doen is flink

Angst of vertrouwen, wat kiezen we?

Hoe omgaan met wat er gaande is in de wereld? Hoe omgaan met opgelegde beperkingen, verschillende meningen, … het houdt me bezig, ik zoek naar antwoorden in mezelf, wil mijn overdenkingen en twijfels

Loslaten, Vertrouwen, Leven

Angst en vertrouwen, twee tegengestelden. Kunnen we in het ene aspect van ons leven meer vertrouwen hebben dan in het andere? Op het eerste zicht lijkt het van wel ; we kunnen, bijvoorbeeld, met vertr

Comments


bottom of page